Annonce

Annonce

Svar: Hvornår skal vi stoppe?


26. december 2017

Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor og far

Tak for jeres brev :) Og dejligt at høre fra jer igen :)

Det vil være rigtig godt, at I får skruet ned for jeres drengs flasker nu. Med den alder han har, vil det være fint med kun 1 flaske i døgnet - det vil sige flasken før han puttes om aftenen, og det betyder, at flaskerne om dagen skal han ikke længere have. I stedet skal han tilbydes mellemmåltider og vand af kop før han puttes.

Hvis han får store mængder mælk i flaske om dagen, så kan det være nødvendigt, at I over nogle dage trapper gradvist ud ved at tilbyde ham mindre og mindre. Det vil sige, at hvis han f.eks. drikker 200 ml mælk, så skal I trappe ned til 180, 160, 140, 120, 100 ml indtil han får en mængde, som han så kan drikke af en kop i stedet - og så bør I gå over til at give ham vand af kop og ikke mælk. Hvis han ikke drikker ret store flasker før sin formiddagslur og middagslur, så behøver I ikke trappe ned, men kan med det samme gå over til at give ham vand af kop i stedet - I kan godt et par dage vælge at tilbyde ham lidt lun mme af en kop, så han får den smag han kender, men ret hurtigt skal han tilbydes vand i stedet.

Flaske om aftenen skal også trappes ud - men start med at fjerne flaskerne om dagen først. Det vil være en rigtig god idé, at I indfører en godnatgrød om aftenen, som en fast del af hans putteritual - og som på sigt netop vil erstatte behovet for flaske før lur.

Samtidig vil det være rigtig godt, hvis I nu kan introducere ham for en putteklud, bamse, slaskedukke eller lignende, ligesom I meget gerne må indføre lidt faste rutiner f.eks. fast måde I kærtegner ham på, en godnatsang I synger osv. Så han lige nu sammen med sin flaske om aftenen puttes med klud, godnatsang og kærtegn og I takt med at flasken så trappes ud, så bibeholdes alt det andet. Hans ritual vil således ligne sig selv, alt er som det plejer at være og eneste forskel vil være, at flasken fjernes. På den måde er det stadig trygt og dejligt for ham at blive puttet, fordi genkendelighed giver tryghed. Det er således ikke et spørgsmål om at fjerne flasken fra den ene dag til den anden, men derimod om at få sat et nyt ritual i stedet, som på sigt tager mere og mere over og som på sigt er bedre for ham :)

Alternativet til kartofler kan være ris og pasta, men også meget gerne forskellige former for grøntsager. Det vil være en rigtig god idé, at I varierer hans indtag af grønt - og han kan f.eks. få kål af forskellige slags. Som alternativ til kartoffelmos kan I lave mos af blomkål eller mos af broccoli, som alternativ til f.eks. "flødekartofler" kan I lave "fløderosenkål", "stuvet hvidkål" og lignende.

Et alternativ til kartoffelbåde bagt i ovnen kan være forskellige rodfrugter - de kan også sagtens skæres i både eller i bjælker, krydres med lidt forskelligt tørret krydderi, pensles med lidt olie og lignende og bages - og så kan han sidde med en rodfrugtsbjælke i hånden og gumle sig igennem den :) I kan købe en pose med frosne rodfrugter eller I kan købe friske rodfrugter og skære dem ud selv. I kan f.eks. give ham gulerødder, pastinakker, persillerod, rødbede, selleri.. I kan også bruge squash, græskar eller I kan forsøge med "sweet potatoes", som han måske godt kan tåle.

Han må få alle former for grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater, agurk, avokado, selleri, spinat, fennikel, rødbede osv. Prøv at tage ...


Annonce

... udgangspunkt i de grøntsager som I andre også spiser - og sørg for at koge hans grøntsager eller lave dem i ovnen :) Selvom han nu er blevet et år, så skal han ikke have større mængder af selleri, spinat, rødbede og fennikel, men han må meget gerne få det, som del af en varieret kost.

En dagsplan for et barn på 13-15 måneder kunne se således ud:

Morgen ca. kl 7.30: Havregrød, øllebrød eller evt. lidt havregryn med sukker og letmælk. Vand af kop.

Formiddag 9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt og bær. Vand af kop - og puttes direkte efter mellemmåltidet til formiddagslur

Frokost 11.30: Varm frokost bestående af kød, fisk, grøntsager, ris, pasta.. eller kold frokost bestående af rugbrød med kød, fisk, grøntsager, ris, pasta... Det kan sagtens være rester fra aftensmaden. Han må også gerne få 1/2 hårdkogt æg, kogte grøntsagsbuketter i hånden, lidt rejer eller lignende. Vand af kop.

Puttes til middagslur - og i stedet for flaske, kan han en overgang tilbydes en banan og vand af kop.

Eftermiddag 15: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. Tilbydes evt. lidt frugtmos eller lidt frugtgrød med lidt letmælk eller mme, vand af kop eller måske en lille portion A38 eller tykmælk med lidt rugbrødsdrys.

Før aftensmad 16.30-17: En tallerken med lidt forskelligt grønt som rød peberfrugt, agurk, tomat (uden sej skræl), kogte majs, avokado og lignende. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aftensmad 18: Udgangspunktet er familiemad, så I alle spiser det samme - kød, fisk, grøntsager, ris, pasta.. han har stadig brug for moset mad og mad i hånden, som han selv kan sidde og gnave af, ligesom han kan spise mad i hapsere med fingrene eller med en gaffel. Maden skal smage af noget :)

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnatgrød og lidt letmælk eller mme af en kop, får derefter børstet tænder.

Flaske og puttes til natten ca. 19.30-20 - og flasken trappes stille og roligt ud, så han ikke længere behøver den - godnatgrøden erstatter flasken, og han puttes samtidig med putteklud, bamse osv.

Med den alder han har, så er det helt naturligt, at flaskerne trappe ud og erstattes af mere rigtig mad. Hans behov for mælk/kalk blive stillet via maden og så må han gerne få en lille smule letmælk, A38 og tykmælk. Det anbefales, at børn ved 1 års alderen kun tilbydes 100 ml letmælk og så kan indtaget gradvist øges derefter. Det er ikke meningen, at han skal indtage så store mængder mælk, som han tidligere har gjort - hvis han får 350 ml dagligt, så er han fuldt ud dækket ind. Og den mælk I kommer i grød og mos, laver som sovs osv. tæller også med. Det er samtidig vigtigt, at han lærer at drikke vand, så det er en god idé at vænne ham til at drikke vand af kop til alle måltider og som tørstslukker imellem måltiderne - og altså lige nu også gerne give lidt vand, før han skal sove :)

Jeg ved fra dine tidligere breve, at han har været lidt småtspisende og i forbindelse med sygdom også har tabt sig. Og jeg tænker, at det også er en af grundende til, at I har bibeholdt flere flasker dagligt. Det er også rigtig godt, at I stadig er opmærksomme på, at han har brug for mange små måltider hele dagen igennem, og at I forsøger at sikre ham så god en variation af fødevarer som muligt - bliv endelig ved med det. Men mælkeindtaget skal naturligt skrues ned, for også at give plads til anden og mere sufficient mad :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og at I er hjulpet videre på vej :)

Rigtig glædelig 2. juledag! Og også godt nytår til jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Give MME uden at opvarme det?

Hej Helen Nu hvor det er blevet varmere og bedre vejr, så vil jeg gerne...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex

Sove ude

Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.

At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce